Reformaattori Yhteiskuntakriittinen radikaali rakentaja - Internationalistinen humanisekonoomi

Tilasto-Propagandaa? - Oikea työttömyys on 28.3 % työvoimasta / 55 % väestöstä

  • Tilastopropaganda 1
    Tilastopropaganda 1
  • Tilastopropaganda 2
    Tilastopropaganda 2

Taulukon 1 mukaan Suomen työllisyysaste on 71.7 %. Työttömyysaste on siis 28.3 %.

Tilastot ovat sinänsä luotettavia mutta se miten tilastoidaan, ja erityisesti se miten "tilastojen valossa" tietoja julkistetaan, on usein silkkaa propagandaa. Tilastojen yleisin käyttö on harhaanjohtavan tai virheellisen tiedon julkistaminen.

Taulukossa on Suomen väestöksi määritetty 4 086 000. Suomessa on kuitenkin tosiasiassa väestöä noin 5.4 miljoonaa. Tilastovirhe selittyy sillä, että on tilastoitu vain 15 - 74 vuotiaat.

Kun tilastoa korjataan oikealla väestön määrällä (5,4 miljoonaa), on Suomessa työttömiä noin 55 % väestöstä suhteessa työllisiin.

Työttömiä on 183 000, kun taas työttömiä työhakijoita on 319 000. Ero selittyy sillä, että tilastovirheellisesti työttömäksi luetaan vain henkilö joka on "aktiivisesti hakenut työtä viimeisen 4 viikon aikana". Työttömiä eivät siis tilastollisesti ole ketkään ne jotka ovat tosiasiassa kaikkein epätoivoisimmassa työttömyystilanteessa, syrjäytyneet, toimeentulo-, opinto tms. tuella jne.

Kaiken lisäksi on valtavasti niitä, jotka eivät ole edes kirjautuneita työvoimatoimistoon, mutta jotka ovat työttömiä ja eri syistä työvoiman ulkopuolisia.

Tilasto osoittaa Suomessa olevan työvoimaa yhteensä 2 748 000. Työvoiman ulkopuolella on 1 337 000, eli noin 50 % työvoiman määrästä.

Ja pahinta kaikessa on se, että Suomen työllisistä 2,5 miljoonaa, on vajaa puolet julkisen sektorin tehtävissä. Kun yhteiskuntatuottoa tuottavavien työllisten määrä on lähes 50/50 tuottavat ja tuottamattomat, on tilanne vakavasti rapauttava.

Oheisissa taulukoissa on merkillepantavaa se,  miten kaikki positiiviset indikaattorit ovat negatiivisia, eli työvoima, palkansaajat, yrittäjät ja työvoimaosuus ovat kaikki miinuksella.

Toisessa taulukossa on työttömät työnhakijat lisääntyneet 15.5 % ja yli vuoden työttömänä olleet lisääntyneet 20.5 %. Ja näin siitäkin huolimatta, että tilastot on jo retusoitu.

Nyt julkistetuissa tilastoissa on kyse tilastovalheesta eli räikeästi propagandasta. Työttömyys on muka laskenut selvästi osoittaen myönteistä kehitystä, kun taas kaikki tilastojen indikaattorit ovat negatiivisia.

Tilastovalhe on selitettävissä mm. "piilotyöttömien" määrällä, työvoimatilastojen nikkaroinnilla, joka sosialistihallitusten ja -presidenttien myötä, Ahtisaaren pontevoittamana aloitettiin ja Halosen turhauttamana väkerrettiin.

Historian valossa Lipponen on se "Suomen kaikkien aikojen kaikkein turhin presidentti, joka eniten maata turmioitti, huolimatta siitä ettei tullut koskaan edes valituksi".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Aki Mönkkönen

Rapiat 300.000 työtöntä 2,5 miljoonan työmarkkinoilla olevasta kansalaisesta.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Mutta onhan meillä työministeri Lauri Ihalainen juuri tätä varten.

Hänellä on hallussaan koko ammattiyhdistysväki ja SAK:lla on suurempi valta monesti kuin armeijalla ja presidentillä ja hallituksella yhteensä. Eikö Lauri nyt voisi järjestää kaikille työpaikat kun tuollainen koneisto on takana? Kysytäänpä Laurilta mitä hän on jo tehnyt ja mitä aikoo tehdä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

"Työväen-puolueet" vaikenee.
Jutalta varmaan löytyy tietoa kuinka pelastetaan suomalaisten työpaikat.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

En minä odottaisi tai vaatisi keneltäkään mitään hokkuspokkuslääkkeitä, miten Suomeen saadaan työpaikkoija ja työllisyys merkittävästi kasvuun. Sellaisia keinoja ei ole eikä tule. Ohimenevää helpotusta on mahdollista saada, mutta se on vain lämmintä nestettä housuissa.

Minä vaatisin tilanteen tunnustamista ja todisteita asiantilan ymmärtämisestä. Vasta näiden jälkeen voidaan alkaa miettiä sitä, miten tästä eteenpäin seuraavien sukupolvien ajan voisi elämä jatkua.

http://jusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147538-tarpee...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Juhani, näinhän se menee.
Ilkeyttäni ajattelin heittää tuon ihan tukipaketeille selityksinä, kuinka ne pelastaa suomalaisten työpaikat.
Eli painoin ne ajatukset rivienväliin. :)

Eläkeiän nosto mun mielestä pitäis kiiruulla tehä nuorien työttömien kautta.
Ne kohta ei edes haluakkaan töihin ja maksamaan yhteiskunta-kuluja.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #8

Eläkeikää pitäisi laskea todellisen työvoiman tarpeen tasolle. Yläikärajaa voitaisiin aivan hyvin nostaa 68:sta vaikka 90:een, jotta motivoituneet, kokeneet osaajat voivat jatkaa työntekoaan. Mutta yli 60-vuotiaille ei ole yleistä tarvetta työelämässä.

"Todellinen asiantuntija ymmärtää, että työntekijöiden maksamat verotulot ja eläkemaksut ovat seurausta yritysten liikevaihdosta, eivät ihmistyöstä. Siten se, mitä todella tarvitaan, on yritysten liikevaihdon kasvattaminen ja se tietysti edellyttää niiden kilpailukyvyn parantamista. Viimeksimainittu ei suinkaan parane lisäämällä ihmistyötä vaan vähentämällä sitä, eli parantamalla työn tuottavuutta."

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #9

Kyllä se menee mun kohalla niin, että jos vain terveys antaa myöten tuun tekemään töitä varsinaisen työikäni päättyessä.
Eli ei se ole varmaan monelle muullekkaan ongelma. Siitä on vain nyt tehty liian suuri huuto.
Työllä on muutakin merkitystä kuin vain se palkka.

En oikein syty siihen, että ihmiset istuu kotona jonkin "sosialisen"avun turvin, kun koneet hakkaa rahaa.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #10

"En oikein syty siihen, että ihmiset istuu kotona jonkin "sosialisen"avun turvin, kun koneet hakkaa rahaa."

Siis kyseessä on asenneongelma? Eikö pitäisi unohtaa asenteet ja keskittyä ratkaisemaan talouden, myös maailmantalouden suurinta ongelma?

Minäkin paljon "istun kotona". Kirjoitin tänä vuonna ensimmäisen romaanini. Kehittelen "deep learning"-periaatteeseen pohjautuvaa hahmontunnistusta. Olen valmis ottamaan vastaan koulutustani ja osaamistani vastaavaa työtä, mutta myös aivan mielelläni jatkan tuotekehitystäni, tutkimustani ja alkanutta kirjailijanuraani. 61-vuotiasta insinööriä ei yritysmaailma niin helposti enää halua työelämään, mutta olen motivoitunut jatkamaan työtä ilman työnjohtoa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #11

En usko mulla olevan asenneongelmaa.
Ehkä en osaa ajatustani saada sanottua ulos asti. :)

Tarkoitan sitä, että ihmiselle on tärkiää olla täyttämässä omankokoista aukkoa yhteiskunnassa.
Ja se parhaites täyttyy juuri työn kautta.
En minä ainakaan haluais olla "turhake", jolle ei olis käyttöä.

Sulla näyttää olevan ideoita, toivottavasti niille tulee jatkossa myös käyttöä. Hyvä niin.
Mutta kyllä 60v on vielä ihan täysin työkykyinen, enkä oikein ymmärrä miks niitä ei vois sitten työllistää.
Monesti paljon nähneeltä löytyis jopa uusia ideoita kehittää toimintaa.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #12

"Mutta kyllä 60v on vielä ihan täysin työkykyinen, enkä oikein ymmärrä miks niitä ei vois sitten työllistää."

Ehdottomasti 60v on usein täysin työkykyinen, ehkä vähennettynä "kestävyys" esim ylitöiden suhteen. Itse arvostin viimeistä kahta vuotta, jolloin tein osa-aikaeläkkeellä 75% työaikaa. Tämän ikärajan nostaminen on ollut idioottimaista (samoin kuin puheet koko eläkeiän alarajan nostamisesta).

Kyse ei ole siitä, että koska nyt ihmiset ovat pidempään työkykyisiä, heidän pitäisi olla myös pakosti työmarkkinoilla tyrkyllä. Kyse on siitä, että nuoria riittää enemmän kuin tarpeeksi. Teknlogian kehittyminen on kasvattanut työ tuottavuutta (ja kasvattaa vauhdilla edelleen) niin paljon, että elinkeinoelämä ei enää tarvitse samaa määrää ihmisiä kuin ennen. Näin se vaan on, mutta sitä ei uskalleta sanoa ääneen.

Ne työt, joihin edelleen tarvittaisiin enemmän kuin on tarjolla (siis markkinahintaan) ovat niin vaativia, että merkittävä (ja kasvava!) osa työvoimasta ei täytä kriteereitä. Siksi eläkeiän alaikärajaa olisi rationaaliset perusteet laskea, ei suinkaan nostaa!

Minä haluaisin, että asioista puhutaan avoimesti niiden oikeilla käsittellä. Nyt päättäjät eivät missään nimessä uskalla sitä tehdä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #13

Tuo on ihan hyvä juttu, olla ikääntyessä osa-aikaisena.
Silloin kuitenkin kuuluu kuuluvansa johoinkain juttuun, se on henkisen ja fyysisenki terveyden kannalta tärkiää.

Ja joka ei halua tehä töitä enään eläkkeelle päästyään, niin silloin kyllä pitää antaa mahdollisuus niille jota asia kiinnostaa.

Tosi on että töitä on menetetty koneille, mutta viimeaikaiset erottamiset johtuu lähinnä ostovoiman puutteesta euroopassa, ja siihen on tämä kriisi syynä.

Jos menettäisin nykyisen työpaikkani, luulisin että olisin parissa viikossa löytänyt jo uuden.
Ei ne työt kotua tule hakemaan, vaan kyllä silloin on itse lähettävä kiertämään eri paikkoja ja näytettävä kiinnostuksensa.
Tämä ei varmaan päde koko Suomessa ja kaikille, mutta verokortin kans ei enään osata hakia töitä kuten ennen tehtiin.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #14

"Tosi on että töitä on menetetty koneille, mutta viimeaikaiset erottamiset johtuu lähinnä ostovoiman puutteesta euroopassa, ja siihen on tämä kriisi syynä."

Ostovoiman hiipuminen on globaali ilmiö, joka johtuu siitä, että teknologian kanssa kannattavasti kilpaileville ihmistyöntekijöille ei ole varaa maksaa työstä sellaista palkkaa, jolla voisi kustantaa oman ja vanhempiensa sosiaaliturvan ja lisäksi ostovoimaa. Ihmisen kilpailukyky hiipuu kaikkialla. Kyseessä on positiivisen takaisinkytkennän omaava kierre (mutta ekonomien systeemindynamiikan koulutus ei taida kattaa tällaista ilmiötä).

"Jos menettäisin nykyisen työpaikkani, luulisin että olisin parissa viikossa löytänyt jo uuden."

Niin minäkin olisin 20v sitten. Ja löysinkin. Minut vietiin käsistä. Nyt työmarkkinoilla on minua pätevämpiä ja nuorempia työttömiä entisiä Nokian suunnittelijoita ainakin sadoittain. Siksi yritän aktiivisesti kehittää osaamistani edelleen. Teen varmasti, jos terveenä säilyn, töitä ainakin 75-vuotiaaksi. Pää ei ole osoittanut paljon lahoamisen merkkejä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen Vastaus kommenttiin #14

"luulisin että olisin parissa viikossa löytänyt jo uuden."

Heh, heh, ei taida Pollarilla realismi päätä pakottaa. En toivo, että joutuisit töitä hakemaan, sillä tuolloin huomaisit olevasi pihalla kuin lumiukko. Tämä on fakta. Todellisuudessa jokaista työpaikkaa kohden on 100-500 hakijaa, joten on lottovoitto edes päästä haastatteluun, tuplatriplajättipotti, jos saa vakiduunipaikan.

Tämä on nykypäivää.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #20

Tiedän, että on hyvämaineisia (puskaradiossa), kovatataitoisia remonttireiskoja, joilla on tilauksia jonossa odottamassa. He ovat poikkeusryhmä ja niitä viimeisiä, joiden töitä automaatio uhkaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Jutalta varmaan löytyy tietoa kuinka pelastetaan suomalaisten työpaikat."

Tietysti syytämällä lisää tuki,- ja takauspaketteja kaikille muille maille, paitsi ei suomalaisille.

Olen tsiikaillut eduskunnassa kaikki käydyt tukipakettikeskustelut ja joka kerta se on ollut JYRKI KATAINEN, joka on suu vaahdossa sössöttänyt, että näillä turvataan suomalaisten työpaikat.

Ja kuinkas on käynyt? Huolimatta massiivisesta avusta, on about 60 000 työpaikkaa häipynyt kuin pieru saharaan samana aikana kun tämä papukaija on lässyttänyt bullshittiä eduskunnassa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Katainenhan se on joka tukipaketin yhteydessä suu vaahdossa sössöttänyt, että niillä taataan suomalaisten työpaikat.

Ja mites on käynyt? Samaan aikaan, kun on työnnetty rekkakuormittain (jos olisi seteleinä) tukia ja takauksia, on maastamme hävinnyt yli 60 000 duunipaikkaa. Eli käteinen on paasannut silkkaa bullshittiä.

Eli tuki,-ja takauspaketit eivät ole pelastaneet kaiketi yhtään työpaikkaa, mutta VELKAVUORI ON VAAN KASVANUT.

On se pätevä jätkä tuo käteinen, ainakin maamme talouden tuhoamisessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tilastopropagandaa 3

"Ja pahinta kaikessa on se, että Suomen työllisistä 2,5 miljoonaa, on vajaa puolet julkisen sektorin tehtävissä. Kun yhteiskuntatuottoa tuottavavien työllisten määrä on lähes 50/50 tuottavat ja tuottamattomat, on tilanne vakavasti rapauttava."

Julkinen sektori 0,62 ja yksityinen sektori 1.83 miljoonaa työllistä.

Joo, onhan tuo "vajaa puolet" :)

Arre Kougappi

En ehdi nyt heittää kättä pidempää tilastoa, mutta usein kunnissa, huolto, siivous, auraus, kunnossapito, laitoshuoltajat sairaaloissa, myös kokit kouluissa, päiväkodeissa, tulkit mamuille ja poliisille, osa lääkäreitä ja muita konsultteja ja asiantuntioita jne on ulkoistettu yksityisille toimijoille. Lista on pitkä, joku voi tarkemmin selvittää tarvittaessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

620 000 palkansaajaa on töissä kunnilla ja valtiolle, luomassa yksityiselle yritystoiminnalla edulliset puitteet. Suomessahan työvoiman koulutus ja terveydenhoito ovat yrittäjille ilmaisia (veroista kylläkin kustannetaan) ja koulutustaso vieläpä korkea.

Vanhan "kompa" jo, mutta miten se julkisen sektorin yhteiskunnan hyväksi tekemä työ muuttuu tuottamattomasta tuottavaksi silloin, kun se ulkoistetaan tai yksityistetään? Esimerkiksi siis katujen auraus ja kunnossapito siirretään kaupungin teviltä yksityiselle yrittäjälle tai vanhusten kotipalvelut ostetaan yksityiseltä kotipalveluyrittäjältä.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #22

Esimerkki xxx kaupungin laitoshuoltajat, kiintestöhoidon henkilöstö, jotka ovat olleet vakituisessa palkkasuhteessa xxx kaupunkiin kymmeniä vuosia, kaikki siirretty uuden yhtiön palvelukseen. Tätä on paljon, tästä kysymys.

Tässä sinullekin työsarkaa, miten parannat kyseisten henkilöiden työolosuhteita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Useimmathan ovat jo tienneet työttömyyslukujen olevan propagandistisia. Suomi olisi jo aikoja sitten menettänyt kolmen A:n luottoluokituksensa jos tätä tilastovalehtelua ei olisi tehty.

Suomessa on noin 410 000 virallista kirjoissa ja kansissa olevaa työtöntä ja noin 120 000 huitelee missä lie. Nämä ovat siis niitä työikähaarukassa olevia.

Koska näin suuri joukko on palkkatyötä vailla, on keksitty kaikenlaisia simputuskonsteja, jotta tilastoja saadaan kaunisteltua. Ja kaikki tempputyöllistetyt, kursseilla olevat, "kuntoutuksessa" olevat ym. ovat edelleenkin työttömiä.

Valtiovaltamme valehtelee ja huijaa luottoluokittajia mennen tullen.

Näin on tehty jo kauan.

Käyttäjän JarnoAhonen kuva
Jarno Ahonen

Kiinnitittekö huomiota siihen, että Suomessa yhtä tuottavaa palkansaajaa kohti on lähes neljä elätettävää. Työtuottaja ja menosuhde on 1/4.

Oikeita palkansaajia (ei siis julkisin varoin työllistetty sektori) on Suomessa noin 1.2 miljoonaa + yhä vähenevä määrä yrittäjiä (noin 300.000).
1.5 miljoonaa tuottavaa tekijää elättää siis 5.4 miljoonaa suomalaista.

Julkisen sektorin palkolliset ja muut yhteiskunnan varoin ylläpidetyt tai tuetut toiminnot ja toimijat ovat yhteiskuntatuottoa tuottamattomia tekijöitä, ja siis vain yhteiskuntakuluja tuottavia.

Lisäksi on niin surkeasti että yhden virkamiehen ylläpitoon tarvitaan kolme työtätekevää veronmaksajaa.

Käyttäjän JarnoAhonen kuva
Jarno Ahonen

Ensinnnäkin, Juhon luvut (620.000 joka sekin on päätön määrä) ovat propagandistisia eli viranomaisvääristettyjä alaspäin, eivätkä sisällä kuin osan ja vain kunnilla ja valtiolla työllistetyistä. Lisäksi on valtava määrä muuita yhteiskunnan varoin ylläpidettyjä virastoja ja toimintoja.

Toiseksi, Juhon väite siitä että 620 000 palkantuhlaajaa on töissä kunnilla ja valtiolla "luomassa yksityiselle yritystoiminnalle edullisia puitteita", on lähes täysin väärinpäinen.

Suomen ylimieletön byrokratia ja julkinen sektori ei luo "edullisia puitteita" vaan kalleuttaa ja hankaloittaa niitä. Reilu 300.000 yrittäjää ja yritystä sekä niissä työskentelevät palkansaajat maksavat 620.000 julkisen palkat ja kaikki muut viulut (oikea luku reilu 1.000.000 julkista).

Huomattava on myös, ettei riitä vain se että maksaa julkiselle palkansaajalle palkan, vaan lisäksi on maksettava 70 % palkan sivukuluja, ja noin 100 % muita kuluja siitä että julkisella palkansaajalla ylipäänsä on työpaikka (kiinteät-, sivu- ja muuttuvat kulut mm. materiaalit, ylläpito, toiminnot, rakennukset ym.)

Suomen 325 000 yrittäjää ja Suomen yritykset luovat perustan kaikelle toiminnalle yhteiskunnassa. Ilman yritystoimintaa ja yrityksissä työskenteleviä palkansaajia ei ole senttiäkään verotuloja, eikä siis yhtään julkisen sektorin palkollista.

ILMAN ETTÄ OIKEAT PALKANSAAJAT,YRITYKSET JA YRITTÄJÄT MAKSAVAT VEROJA, JOILLA YLLÄPIDETÄÄN YHTEISKUNTA JA TYÖLLISTETÄÄN KAIKKI JULKINEN SEKTORI, EI OLE OLEMASSA MITÄÄN JULKISTA PALVELUA.

Kyse ei ole siitä ettei julkista sektoria kuulu olla, vaan siitä että se on tuplasti ylisuuri, ja että noin 300.000 sen puolen julkispalkansaajaa tulee vapauttaa yksityisille markkinoille hakeutumaan yhteiskuntatuottaviin tehtäviin. Siis vähentää.

Ja näin saadaan lisää työttömiä... Jotka kuitenkin (toivon mukaan) alkavat viimein tehdä töitä yksityisellä sektorilla, perustaa yrityksiä ja siten tuottaa todellista hyötyä yhteiskunnalle.

Toni Mathlin

Itseä ärsyttää nykyinen vuorotteluvapaa käytäntö jossa pitää olla 3kk työttömänä työnhakijana. Nyt en voi hakea talvilomien sijaiseksi minnekkään koska minulle on luvattu toukokuussa vuorotteluvapaa sijaisuus. Tuntuu vähän hullulta, kun ei saa tehdä töitä tai ainakaan, että se olisi taloudellisesti järkevää koska vuorotteluvapaan sijaisuus on pitempi kuin pelkkä talviloma.

Toimituksen poiminnat